Goveje meso

Govedina

Goveje meso prihaja od goveda, ki so rejena v lokalnem okolju, na gorenjskih kmetijah in se prosto pasejo na pašnikih ali pa so rejena v hlevih s prosto rejo - več kot se gibajo, boljše je meso.


Goveje meso delimo na meso mlade govedine, to je od bikov in telic, ter na govedino, to je od krav.


Kategorije se razlikujejo po kakovosti samega mesa in vsebnosti maščob. Vsaka jed, ki vsebuje goveje meso, zahteva določene dele govedine, od vašega okusa pa je odvisno, če želite meso bolj pusto in brez maščob ali malo pisano.

I. kategorija

1 križni kos in rep

3a oreh (krogla)

3b zunanje stegno

3c belo stegno

3d roža, rožna konica

II. kategorija

1 šimbas (visoke zarebrnice)

4 bržole (nizke zarebrnice)

5 greben

11 pleče

11a plečna ribica

11b tanko pleče

11c debelo pleče

III. kategorija

6 vrat

7 rebra

8 trebuševina (flam)

9 mehka rebra, prsi

10 bočnik

meso zunaj kategorije

pljučna (file)


Mlado goveje meso


Mlado goveje meso je meso mladih goved. Je živo rdeče barve in ima tanko vrasle bele maščobne plasti med mišicami. Mlado goveje meso se precej enostavno loči od stare govedine. Slednja je namreč temnejše rdeče barve, maščobne plasti pa so bolj rumenkaste barve. Prav premreženost mesa z maščobnimi plastmi ali marmoriranost je odločilnega pomena pri kategorizaciji mesa in pri izbiri kosov mesa za pripravo jedi. Mlado goveje meso je mehko in sočno. Za pripravo je relativno enostavno in ne potrebuje toliko obdelave kot starejše goveje meso.


Govedina za okusne jedi


Goveje meso vsebuje številne hranilne snovi, rudnine, železo in cink. Zmerno uživanje govejega mesa vam ne bo povzročalo zdravstvenih težav. Prav pa je, da je govedina čim manj mastna, saj so prav maščobe tiste, ki lahko povzročajo številne bolezni srca in ožilja. Govedina, ki vam jo ponujamo, je najboljše kakovosti. Vedno se potrudimo, da meso butično obdelamo in odstranimo vso odvečno maščobo. Govedina je meso, ki se lahko uporablja za pripravo najrazličnejših jedi. Naj jih omenimo le nekaj: golaž, ragu, pečenke, zrezki.