Recepti s teletino

Telečja pečenka

Sestavine:
  • 1 kg telečjega mesa brez kosti (ledja ali pleča)
  • 3 stroki česna
  • 4 vejice svežega timijana
  • 1 žlica olja
  • 3 žlice masla
  • 1 žlička soli
  • 0,5 žličke mletega popra
Postopek:

Vklopimo pečico in jo naravnamo na 175 °C. Meso oplaknemo pod tekočo vodo in ga dobro osušimo s papirnatimi brisačkami. Česen olupimo, timijan pa operemo in otresemo.

Meso začinimo s soljo in poprom. Začimbe vtremo v meso. Na kuhalnik pristavimo ognjevarno posodo (pekač) z 1 žlico olja in jo segrejemo na visoki temperaturi. Pazimo, da se iz olja ne začne kaditi! Dodamo maslo in počakamo, da se stopi. Znižamo temperaturo na srednjo jakost, nato pa na maščobi z vseh strani popečemo meso, kar bo trajalo približno 5 minut. Med pečenjem z žlico zbiramo maščobo z dna posode in jo polivamo po mesu. Popečenemu mesu dodamo česen in timijan.

Posodo potisnemo v ogreto pečico in pečenko pečemo od 60 do 70 minut (oziroma dokler temperatura v notranjosti mesa ne doseže 75 °C – za merjenje uporabimo mesni termometer). Med pečenjem pečenko večkrat prelijemo s sokom, ki se je nabral v posodi.

Pečeno pečenko vzamemo iz pečice in jo pustimo na rešetki počivati 10 minut. Ohlapno jo pokrijemo s kosom aluminijaste folije, v katero na najvišji točki naredimo luknjo, da lahko para uide.

Pečenko preložimo na servirni krožnik ali pladenj in jo narežemo na dober centimeter debele rezine. Postrežemo jo s primerno prilogo.