Goveje meso



Goveje meso prihaja od goveda, ki se
prosto pase na ograjenih pašnikih ali pa
je posebej rejeno v hlevu. Goveje meso delimo na meso mlade govedi in na govedino.

Kategorije se razlikujejo po kakovosti samega mesa in vsebnosti maščob. Vsaka jed, ki vsebuje goveje meso,
zahteva določene dele govedine, od
vašega okusa pa je odvisno, če želite
meso bolj pusto in brez maščob ali
malo pisano.
I. kategorija
1   križni kos in rep
3a   oreh (krogla)
3b   zunanje stegno
3c   belo stegno
3d   roža, rožna konica
II. kategorija
1   šimbas (visoke zarebrnice)
4   bržole (nizke zarebrnice)
5   greben
11   pleče
11a   plečna ribica
11b   tanko pleče
11c   debelo pleče
III. kategorija
6   vrat
7   rebra
8   trebuševina (flam)
9   mehka rebra, prsi
10   bočnik
meso zunaj kategorije
    pljučna (file)

Mlado goveje meso


Mlado goveje meso je meso mladih goved. Je živo rdeče barve in ima tanko vrasle bele maščobne plasti med mišicami. Mlado goveje meso se precej enostavno loči od stare govedine. Slednja je namreč temnejše rdeče barve, maščobne plasti pa so bolj rumenkaste barve. Prav premreženost mesa z maščobnimi plastmi ali marmoriranost je odločilnega pomena pri kategorizaciji mesa in pri izbiri kosov mesa za pripravo jedi. Mlado goveje meso je mehko in sočno. Za pripravo je relativno enostavno in ne potrebuje toliko obdelave kot starejše goveje meso.

Govedina za okusne jedi


Goveje meso vsebuje številne hranilne snovi, rudnine, železo in cink. Zmerno uživanje govejega mesa vam ne bo povzročalo zdravstvenih težav. Prav pa je, da je govedina čim manj mastna, saj so prav maščobe tiste, ki lahko povzročajo številne bolezni srca in ožilja. Govedina, ki vam jo ponujamo, je najboljše kakovosti. Vedno se potrudimo, da meso butično obdelamo in odstranimo vso odvečno maščobo. Govedina je meso, ki se lahko uporablja za pripravo najrazličnejših jedi. Naj jih omenimo le nekaj: golaž, ragu, pečenke, zrezki.
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.