Recepti z govejim mesom


Goveja juha

Sestavine:

 
  • 80 dag nemastnega govejega mesa (najbolje s križa živali)
  • eno govejo kost
  • 5 litrov vode
  • 3 do 4 korenčke
  • nekaj zelene
  • korenino peteršilja
  • malo pora
  • po želji tudi nekaj kolerabe
  • rezina čebule
  • 3 stroke česna
  • lovorjev list
  • žafranika      

Priprava:


V še hladno vodo vložimo korenčke, nekaj zelene, korenino peteršilja, malo pora in kolerabo, dodamno meso in kost. V juho dodamo rezino opečene čebule, 3 stroke česna, list lovorja, 10 zrn črnega popra in malo žafranike. Ko juha prične vreti, znižamo temperaturo in dolijemo pol decilitra mrzle vode. Juha naj počasi vre, občasno ji lahko prilijemo malo mrzle vode. Približno na polovici kuhanja jo po okusu solimo, kuhati pa jo moramo vsaj tri ure.




Recept za gorenjsko prato ali budl



Sestavine:

  • 2 kg prekajenega ali suhega svinjskega mesa
  • 2 kg starega belega kruha
  • 0.5 l mleka
  • 2 dl kisle smetane
  • 10 jajc
  • 1 čebula
  • 5 strokov česna
  • peteršilj
  • 2 večja kosa svinjske mrežice ali 2 kosa govejega čreva
  • sol
  • poper
  • muškatni orešek

Priprava:


Kruh narežemo na kocke in navlažimo z mlekom in smetano, dodamo jajca in dobro premešamo. Meso skuhamo, ohladimo in zmeljemo. Primešamo kruhu in začinimo. Dodamo še praženo čebulo, česen, peteršilj, sol, poper in orešek. Nadev dobro premešamo. Z njim napolnimo goveja čreva in zašpilimo, ali pa oblikujemo štruco in zavijemo v svinjsko mrežico. V pečici pečemo približno eno uro. Narežemo toplo in ponudimo s hrenom ali kot prilogo k zelju.
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje števila obiskovalcev. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.